mesterszakács és ügyvezető igazgató
1947. július 18-án, a Kecskemét melletti Helvécia községben született. 1961-től lett szakácstanuló a Dióhéj, a Hírős majd a Kis Beretvás éttermekben. 1964-ben megszerezte a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet szakács képesítését. 1965-től előbb a kalocsai Piros Arany Szállóban, majd a kecskeméti Központi Hidegkonyhán dolgozott, azután katonaideje alatt az ugyancsak kecskeméti repülőezred főszakácsa lett. 1967 decemberében a Toronyház étteremben konyhafőnök, majd egy készételeket gyártó üzemben szakács a híres mesterszakács Gróf Nándi mellett. 1968-ban előbb a Park étteremben, majd az Aranyhomok Hotelben szakács, utóbbiban 1973-tól konyhafőnök, közben 1970-től az Aranyhomokhoz tartozó Bugaci Csárda vezetője három évig. 1976-ban elvégezte a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola pedagógiai tanfolyamát. 1976-ban lett konyhafőnök és üzletvezető helyettes a lajosmizsei Tanya-csárdában. 1978-ban elvégezte a Belkereskedelmi Továbbképző Intézet felsőfokú áruforgalmi vezető tanfolyamát, majd 1980-ban mestervizsgát tett. 1990-ben megalakult a Tanyacsárda Kft., melynek ügyvezetője és résztulajdonosa lett. 1992-ben az Új Tanyacsárda és Programközpont egyik megalapítója, majd 2001-től a harkányi Hotel Platán Kft. társtulajdonosa is volt. 2007-től 2015-ig, nyugdíjba vonulásáig a teljes Tanyacsárda üzemeltetőjként tevékenykedett.
Mindezek mellett a nemzetközi Chaine des Rotisseurs lovagrendjének szakmai tagja, mint chef Rotisseur, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapító tagja és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Kecskemét és Bugac Régiójának elnöke is volt. Több alkalommal ő készítette fel a Magyar Szakács Válogatottat a nemzetközi versenyekre.
Főzött többek közt Svájcban, Kubában, Olaszországban, Jugoszláviában, a Lukács Pistával San Diego-ban és Miami-ban a Super Bowl-on, vagyis az amerikai futballkupa döntőjén.
1972-ben házasodott, felesége Gömöri Mariann. Három lányuk született. Hobbija a postagalambászat. Több bajnoki címet nyert, és elnöke a sportszinten működő Kecskeméti Postagalamb Egyesületnek.
Főbb művei:
25 éves a Tanyacsárda (1998)
Tanyacsárda / [a recepteket írta és az ételeket kész. Garaczi János és Heródek János] (1998)
Megfűszereztem az életemet : Garaczi János mesterszakács pályafutása és receptjei (2017)
Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei (társszerző) (1986)
Top séfek, top éttermek, top receptek (társszerző) (2007)
Elismerései:
Venesz-díj (1982)
Az Év gasztronómusa díj (2002)
Lenôtre francia Gasztronómiai Chef Akadémia diplomája (2008)
A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje (2008)
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkeresztje (2009)
Szakácsegyesületek világszövetsége WACS Kiváló Munkáért emlékplakett (2009)
Az Év vendéglátója (2010, 2012)
Magyar Turizmus Minőségdíj (2011)
Gundel Károly-díj (2015)
Helvéciáért Kitüntető Díj (2016)
Az Év Vendéglátója Díj (2017)
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Aranykereszt díja (2018)
A Tanyacsárda főbb elismerései:
Védnöki tábla és a spanyol Aranybika díj (1994)
Magyarország 10 legjobb éttermének (Top 10) egyike (1994, 1999 )
A Vidék Legjobb étterme (1999, 2002, 2004, 2006, 2008)
Salon Culinaire Mondial Szakács Világbajnokság – ezüstérem (1999)
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete által ****-gal jegyzett üzlet (1999)
A Vendég című szaklap Magyarország 20 legjobb étterme közé választotta és két csillaggal tüntette ki (2004), majd 2005-ben pedig a vendéglátásban maximálisan elérhető három csillaggal
„Az év vendéglátója” díj – Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara díja (2006)
Rozmaring-díj – Magyar Turizmus Zrt. díja (2006)
Magyar Turizmus Zrt. Minőség-díja (2007, 2009)
A Chevalier – Maison de Qualité és a Chaîne des Rôtisseurs díjai
Róla szóló cikkek:
Rangos szakmai elismerést kapott Garaczi János. – Fotó
In: Petőfi népe. – 46. évf. 66. sz. (1991. márc. 20. szerda), p. 5. Teljes szöveg
Garaczi János az Alföld örökségének őrzője. – Fotó
In: Magyar konyha. – 28. évf. 11. sz. ( 2004. nov.), p. 36-37.
Csillag marad a Tanyacsárda : A lajosmizsei étterem lett a legjobb vidéki / Frankó Marianna
In: Petőfi népe. – 61. évf. 296. sz. (2006. dec. 19. kedd), p. 2. Teljes szöveg
Ünnepelt mesterszakács : Sokan szeretnék megismerni személyesen is.– Fotó
In: Petőfi népe. – 62. évf. 202. sz. (2007. aug. 30. csütörtök), p. 3. Teljes szöveg
Díszpolgár lett a mesterszakács. – Fotó
In: Alföldi civil napló. – 3. évf. 10. sz. (2009. okt.), p. 2. Teljes szöveg
Szakácsnak állt, hogy ne haljon éhen / G. S. – Fotó
In: Petőfi népe. – 64. évf. 291. sz. (2009. dec. 12. szombat), Grátisz mell. p. 5. Teljes szöveg
Elismerések jelzik a szakmai utat : A Tanyacsárda a nyugdíjas pihenés helyett ma is a második otthona : [Int.] / Barta Zsolt. – Fotó
In: Világgazdaság. – 45. évf. 25. = ( 11040. ) ( 2013. febr. 5. ), p. 4. Teljes szöveg
Megújulás és vendégszeretet : Lajosmizsei Tanyacsárda : [Int.] / Garaczi János. – Fotó
In: Alföldi civil napló. – 8. évf. 5. sz. ( 2014. aug. ), p. 7. Teljes szöveg
Ha Lajosmizse, akkor Tanyacsárda : [Int.] / Garaczi János. – Fotó
In: Alföldi civil napló. – 9. évf. 3. sz. ( 2015. aug. ), p. 9. Teljes szöveg
Gundel-díjas lett Garaczi János [elektronikus dok.] .
In: Bács-Kiskune Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapja. – ( 2017. okt. 09.) Teljes szöveg
Tudatos ösztönösség volt bennünk” : A lajosmizsei Tanyacsárdáról Kriskó János beszélgetett Gömöri Ferenccel és Garaczi Jánossal .
In: Forrás. – 50. évf. 6. sz. ( 2018. jún. ), p. 110-122. Teljes szöveg
Könyveket írt Garaczi János mesterszakács [elektronikus dok.] / Sebestyén Hajnalka
In: Baon. hu. – (2018. 07. 15.) Teljes szöveg
Megfuszereztem az életem : dr. Lovas Dániel: Garaczi János mesterszakács pályafutása és receptjei / Lovas Dániel. – Fotó
In: Kecskeméti lapok. – 115. évf. 3. sz. ( 2019. febr. 28. ), p. 18. Teljes szöveg
Aki libamájjal kínálta Károly herceget… / Borzák Tibor
In: Szabadfold.hu. – (2020. 06. 03.) Teljes szöveg>>
Mi van vele? Közéleti személyiségek, akikről régen hallottunk? : Garaczi János / Varga Géza. – Fotó
In: Kecskeméti lapok. – 116. évf. 19. sz. (2020. nov. 5.), p. 13. Teljes szöveg