Köztér – Kecskeméti közéleti lap

Az 1998 júliusában indult közéleti lapot Kerényi György alapította. Politikai pártoktól független, a kecskeméti értékeket és a kecskeméti szellemiséget bemutató újságként 2004 októberéig adott hírt a város lakóinak a közösséget érintő történésekről. Hónapról-hónapra, átlagosan 16 oldalon és 6 ezer példányban – ingyenes újságként, amely alapvetően magán mecenatúra támogatással készült végig – mutatta be a város gazdag kulturális életének eseményeit a színházi élettől a fesztiválokon, kiállításokon keresztül a könyvtári programokig, a civil közéletig. Szó volt benne gazdaságról, városépítészetről és a politikai szervezetek mellett az egyesületek, alapítványok életéről is. A lap szerkesztőit mindvégig a lokálpatriotizmus vezérelte. Írásaikban a kecskeméti közélet neves képviselői szerepeltek, így a helyi képzőművészeti, irodalmi és zenei élet képviselői (Bagi Béla, Benes József, Bodri Ferenc, Mikulás Ferenc, Orosz László, Probstner János, Szekér Endre, Szappanos István vagy Erdei Péter, Kálmán Lajos, Ittzés Mihály – ő találta ki egy ötletpályázaton a lap nevét – vagy a Forrás folyóirat köré szerveződött alkotók és a színházi világ szereplői, Pál Attila, Sirkó László, a városban működő művészeti intézmények a múzeumoktól az alkotóműhelyekig. Helyet kaptak a helyi sportélet, a városban működő egyházak, az oktatási intézmények, a város kitüntetettjei és természetesen a várost irányító önkormányzat tisztségviselői is. Sok év után, kitüntető módon a lapnak adott például először nyilvános interjút Sütő András is!
A lap adta az ötletet – és minden értelemben az induló segítséget is – a későbbi Ménteleki és Hetényi Köztér megjelenéséhez is.
Bemutatásra kerültek az abban az időben jelentős számban megjelenő Kecskemét történetével kapcsolatos kötetek és sok, helytörténettel foglalkozó írás is megjelent neves helytörténészek (Heltai Nándor, Juhász István) tollából. Fontos szerepet kaptak az akkoriban élénk városi külkapcsolatokat bemutató írások is: a Kecskemét-Marosvásárhely, a Kecskemét-Galánta, Kecskemét-Beregszász vagy a Kecskemét-Dánia kapcsolatok is. A lap önkéntes újságíró gárdája: Szabó Klára, Nagy Mária, Daróczi Kiss Márta, Kada Erika, Horváth Ágnes, Magyar Ágnes, Zsámboki Anna, Balanyi Károly, Benczúr Csaba, Braunitzer Gábor, Dobos Sándor, ifj. és id. Gyergyádesz László, Kriskó János, Pintér Lajos, Szabó Csaba, Tajti István, Varga Károly, Varga Mihály, fotósai, Tóth Sándor, Újvári Sándor, vagy Bosnyák János mellett lehetőséget kaptak „külsős munkatársak is” (Buda Ferenc, Csatári Bálint, Kósa Ferenc, Károlyfalvi József, Kovács István, Tanács István, Szeberényi Gyula Tamás, Székelyné Kőrösi Ilona, Ujlaky István, Hideg Antal). Nyilván e névsor nem lehet teljes! A 7 évfolyamot megért újságot mindvégig a kecskeméti polgárok nagy érdeklődése kísérte.

Köztér – Kecskeméti közéleti lap
Szerkesztő, majd főszerkesztő: Nagy Mária
Főmunkatárs: Magyar Ágnes, Kada Erika
Kiadta: a County Press Rendezvényszervező Iroda, az Extra Piac Kft., majd a Köztér Kulturális Egyesület
Felelős kiadó: Székely Zsolt
Alapította: Kerényi György
Nyomtatta a Lajosmizsei Nyomda
ISSN 1418-9712


Hetényi Köztér : a mi lapunk
Szerkesztő Dobos Sándor
Kiadta: Köztér Kulturális Egyesület, 2003 – 2007.

Ménteleki Köztér : a Köztér című kecskeméti közéleti havilap melléklete
Főszerkesztő Nagy Mária
Kiadta: Méntelek Jövőjéért Közhasznú Alapítvány
Indulás éve : 2000

Megszakítás