Társadalmi ünnepek

A társadalmak életében mindig nagy szerepe volt az ünnepeknek, a családi ünnepektől kezdve a közösségi vagy a nagyobb városi, országos ünnepekig. Az adott korszak politikai, társadalmi berendezkedése természetesen erősen befolyásolta az ünnepek tartalmát.
Az 1960-1990 közötti időszak legjelentősebb ünnepei a nagyobb történelmi eseményekhez köthető, ideológiailag fontos állami ünnepek voltak. Ezek megünneplése nemcsak országos, hanem helyi szinten is kötelező volt, minden kisebb-nagyobb közösség (település, munkahely, iskola, óvoda) számára külön-külön.
A dokumentumok sok kisebb, de a közösségek számára annál fontosabb eseményről is tanúskodnak. Ilyenek voltak egy-egy település életében a helyi évfordulók, személyek és intézmények jubileumai (pl. Kiskőrösön a Petőfi Sándor emlékév vagy a város alapításának évfordulói), a közösség egészét megmozgató iskolai ünnepségek (új iskola átadása), az úttörő- és KISZ-élettel kapcsolatos programok, a pedagógusnap, a gyermeknap, az anyák napja, a települési fesztiválok, falunapok (Flóra Virágfesztivál, Folklórfesztiválok, Népzenei Találkozók). Sok ballagási meghívó is szerepel az adatbázisban, amelyek a településeken működő iskolákról és tanulóikról adnak képet.
A dokumentumok érzékeltetik az ünneplési szokások sokszínűségét és koronkénti változását, bemutatják az ünneplő szervezeteket és személyeket. Az ünnepek tartalmának változásai mellett a nyomtatványok külső megjelenése is átalakult, az egyszerű szöveges formát a tartalmilag és vizuálisan is színesebb, vonzóbb kiállítású plakátok és aprónyomtatványok váltották fel.

Kiemelt ajánlatunk:

Böngészés a gyűjteményben >>

Kérdések a téma feldolgozásához:

1. Keressen állami ünnepekkel kapcsolatos dokumentumokat!

2. Válasszon ki öt úttörőmozgalomról szóló  történést!

3. Keresse, meg milyen gyermeknapi programokat szerveztek az 1990-es években!

4. Keressen az anyák napjával és a pedagógusnappal kapcsolatos  ünnepségeket!

5. Milyen dokumentumokat talál a középiskolák iskolai ünnepségeiről?

6.  Keresse meg hogyan ünnepelte egy-egy település a településhez fűződő jelentősebb évfordulókat!

7. Hasonlítsa össze, hogyan változott az általános iskolai meghívók külseje az 1980-as években!

8. Keressen a KISZ szervezésében megvalósult ünnepi programokat!

9. A hivatalos állami ünnepségeken kívül milyen egyéb ünnepséget szervezett egy-egy gazdasági szervezet, testület, tanács?

10. Az egyházak működésével kapcsolatban milyen ünnepi programokat talál az adatbázisban (nem naptári ünnepek)?

Megszakítás