Ubrizsyné Érsek Éva

ny. tanár, karvezető
(*1943)

Fotó: Banczik Róbert

Kecskeméten született 1943. november 12-én. Iskoláit 1950-ben, az ország első ének-zene tagozatos általános iskolájának első osztályában kezdte Nemesszeghy Lajosné tanítványaként. A „Lehetne városunk a magyar Salzburg!?” c. beszélgetős programsorozatban 2018. május 30-án, a Katona József Könyvtárban így emlékezett vissza erre a nyolc esztendőre: „Sem a felnőttek, sem a mai gyerekek nem tudják képzelni, hogy milyen iszonyatos nehéz körülmények között lehetett tanulni valamikor és mégis hallatlan boldogok voltunk és rengeteget tanultunk ettől az iskolától. Második osztálytól kezdve hangszert tanulhattunk, számomra ez is nagyon különleges volt – én gordonkás lettem. Második osztálytól benne volt az órarendünkben a néptánc, felső tagozatban kórusunk és zenekarunk is volt. Nagyon sokat szerepeltünk, első osztálytól kezdve állandóan hívtak bennünket mindenhova. Gyönyörű szép nyolc évet töltöttünk el a »kultúrpajtában« és természetesen az élményeim közé tartozik az is, amikor Kodály Zoltán meglátogatott bennünket: első alkalommal, amikor harmadikosok voltunk, aztán utána még egyszer-kétszer, és amikor nyolcadikosok voltunk és elbúcsúztunk az iskolától. Köztudott, hogy miután Kodály nyelvész is volt, a magyar órára is beült, úgyhogy nagy-nagy izgalommal készültünk, de nagyon elégedett volt.” (1)

Tanulmányait 1958-1962 között a Katona József Gimnáziumban Nemesszeghy Lajos énekes osztályában folytatta. 1969-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola ének-zene-történelem szakán diplomázott – tanárai voltak többek között: Kardos Pál, Péter Józsefné és Avasi Béla.

Kardos Pálra így emlékezett vissza: „A legcsodálatosabb és utolérhetetlen és felejthetetlen az, ahogyan a művek mondanivalóját magyarázta, értelmezte, ahogyan betanította azokat. Személyisége varázslatos volt. Ha Ő megjelent, derű, mosoly, jókedv áradt szét. Mindenki leste a szavait, öröm volt a társaságában lenni.” (2)

A főiskola elvégzése után rögtön egykori iskolájában, a Kodály Iskolában kezdett tanítani, és 2007-ig, 38 éven keresztül látta el ezt a feladatot. 1976-ban az intézmény falai között, 3-4. osztályos tanulókból létrehozta – és 2010-ig 34 éven át vezette – a Kicsinyek kórusát. „Legfőbb feladatának azt tartotta, hogy a kisgyerekekkel megszerettesse az éneket, örömet jelentsen nekik az együtt muzsikálás. Kiskórusával mindig a legmagasabb, arany minősítést kapták, több alkalommal elnyerték az „Év kórusa” címet is. Évente bemutatóórák sokaságával járult hozzá ahhoz, hogy a Kodály-módszert mind több hazai és külföldi szakember megismerje.” (3) 1996-1999 között heti két órában a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola ének módszertan tanáraként is dolgozott. Az elnökség tagjaként éveken át segítette a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagcsoportjának munkáját.

Elismerései:

1981: Kiváló Munkáért
1996: Comenius-emlékplakett
1997: Kodály Intézetért Díj
1997: Kardos Pál-emlékérem
2003: Kecskemét Városért Oktatási Díj
2006: KÓTA karnagyi-díj
2007: Kodály Zoltán-díj
2010: Bács-Kiskun Megyei Prima Díj jelölt

Irodalom:

(1) „Lehetne városunk a magyar Salzburg!?” Kerekasztal-beszélgetések Kecskemét zenei életének múltjáról, jelenéről és jövőjéről, Beszélgetőtárs: Jámbor Zsolt, Katona József Könyvtár, 2018. május 30.

(2) Varga Géza: Az Örök Láng tovább ég, Parlando, 2012/3. A teljes cikk »

(3) Petőfi Népe, LXV. évf. 254. sz., 2010.11.02., 2.o. A teljes cikk »

A gyerekek lelkét is nevelni kell (Interjú), In: Haág Zalán (szerk.): Kecskeméti krónika : a város évkönyve, Kecskemét : Kecskeméti Lapok, [2008] Katalógusban »

In memoriam Kodály Zoltán [videodok. ]. – Kecskemét : KTV, [2008]. Katalógusban »

Kórusünnep 2001 [hangdok. ] / Aurin Leánykar, Bolyai János Gimnázium Vis Animi kórusa [et al.]. – Kecskemét : Kodály Iskola, 2001. Katalógusban »
– Kodály Zoltán-Kistétényi Melinda: Epigramma Katalógusban »
– Járdányi Pál: Hallottad-e Gergő? Katalógusban »
énekel: Kodály Iskola Kicsinyek Kórusa, vezényel: Ubrizsyné Érsek Éva

Székely András (szerk.): Ki kicsoda a magyar zeneéletben, Bp. : Zeneműkiadó, 1988., 479.o. Katalógusban »

Megszakítás