1914/1915. tanév

A Kecskeméti Államilag Segélyezett Városi Zeneiskola értesitője az 1914-1915. tanévről : huszonegyedik évfolyam (1)

Nagy visszalépés volt az 1913/1914-es tanévhez képest a következő, 1914/1915-ös. A tanszakok száma tizenháromról háromra (zongora, hegedű, cimbalom) esett vissza, részben a színházi zenekar létszámleépítése, részben pedig Moór Károly katonai szolgálatra hívása miatt. Utóbbi miatt nemcsak az orgona tanszak szűnt meg, de a karének órák is szüneteltek. A háborús helyzet teremtette gazdasági hanyatlás a tanulók számában is érezhető volt, hat növendék katonai szolgálatra vonult.

Statisztikai adatok a csökkentett üzemmódban működő zeneiskola növendékeinek létszámáról (2)

A beiratkozást egy héttel későbbre kellett halasztani, mert felvetődött, hogy az iskolát katonakórházzá alakítják.

Linz Jenő zongora-, és Drumár László hegedűtanárok ideiglenes megbízatása lejárt, helyükre pályázat útján Sisa Hedviget (zongora) és Faragó Lajost (hegedű) vették fel. Hat alkalommal volt szükség a tanárok hosszabb – 8-15 napon keresztüli – helyettesítésére, amit a kiművelési tanfolyam kiváló növendéke, Vásárhelyi Ödön (Zoltán bátyja) és Fehérvári Judit volt növendék látott el. M. Bodon Pál igazgatót 1915. február 15. – március 15-ig – katonai szolgálat miatt – Dávid Nándorné helyettesítette. „A tanév későbbi megkezdése, a tanárok hosszabb időre terjedő szabadságolásai, a hegedű-tanszak tantervének átdolgozásával kibővült tananyag, továbbá a rendkívüli időknek a növendékek lelkiállapotára gyakorolt hatása növendékeinket tanulmányaik rendes végzésében annyira visszatartották, hogy a sok időt igénylő nyilvános szereplésre való előkészülésük lehetetlenné vált s e miatt a vizsgálati és házi hangversenyek rendezéséről le kellett mondanunk s ennek pótlását a nyugodtabb időre kellett halasztanunk.” (3).

Forrás:

  1. M. Bodon Pál (szerk.): A Kecskeméti Államilag Segélyezett Városi Zeneiskola értesitője az 1914-1915. tanévről : huszonegyedik évfolyam, [Kecskemét] : Kecskemét th. város, 1915.
  2. Uo., p. 21.
  3. Uo., p. 5.

Vissza „A kecskeméti Városi Zeneiskola története” kezdőlapjára >>

Megszakítás