Kulturális rendezvények

Az 1960-as – 1990-es évek időszaka mai szemmel nézve nemcsak társadalmi berendezkedését tekintve, hanem ennek lenyomataként kulturális életét illetően is különleges.
Rendezvények sokasága és sokszínűsége jellemzi, ugyanakkor sajátos tartalom és hangulat is. A plakátok és aprónyomtatványok nemcsak információt közvetítettek, hanem az adott korszak művészi kifejezési módját is bemutatták, az idő előrehaladtával egyre színesebb formában.
A dokumentumok jól érzékeltetik a kulturális kínálat gazdagságát és tartalmi sokféleségét. Irodalmi rendezvények, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók zajlottak a korszak neves szerzőivel, irodalom-történészeivel, komoly- és könnyűzenei rendezvények ismert előadókkal, ismeretterjesztő előadások sokasága a megye szinte összes településén egy-egy szakterület jeles képviselőivel. Színházi és táncszínházi előadások, képzőművészeti rendezvények, kiállítások is nagy számban szerepelnek a dokumentumokon.
A plakátokon, meghívókon a korszak legjelesebb – nem ritkán ma is népszerű és elismert – előadóinak, együtteseinek, képzőművészeinek, íróinak nevével találkozhatunk. Az irodalomban Czine Mihály, Hegedűs Géza, Buda Ferenc; a komolyzenében a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar; a könnyűzenében Koncz Zsuzsa, Zorán, az LGT; a táncművészetben a Kecskemét Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes; a képzőművészetben Tavaszy Noémi, Bozsó János, Pálffy Gusztáv; az ismeretterjesztésben Czeizel Endre, Reisinger János , és még sorolhatnánk – mindannyian a legmagasabb színvonalat képviselték az adott területen.
Egyéb szórakozási lehetőségekről is tájékozódhatunk: olvashatók a legtöbb város havi moziműsorai filmajánlókkal, a korszakra jellemző, nagy hagyományokkal rendelkező kabarék, bálok, műsoros estek és a sokak által kedvelt cirkuszi előadások meghívói, plakátjai.
A bemutatott rendezvények többnyire a művelődési házak szervezésében valósultak meg (a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központ, a bajai József Attila Művelődési Ház vagy a gyermekprogramok sokaságát és sokféleségét szervező ifjúsági és úttörőházak), de jelen vannak a könyvtárak, múzeumok, iskolák és egyéb szervezetek által hirdetett és rendezett programok is.

Kiemelt ajánlatunk:

Böngészés a gyűjteményben >>

Kérdések a téma feldolgozásához:

1. Keressen és nevezzen meg tíz mozit az adatbázisban!
2. Soroljon föl tíz, különböző településen működő művelődési házat!
3. Keressen tíz, művelődési házak által szervezett programot!
4. Milyen zenei rendezvények jellemezték az 1980-as évek zenei életét? Soroljon föl tízet belőlük!
5. Keressen tíz képzőművészeti kiállítást, nevezze is meg ezeket!
6. Keressen tíz, egy-egy településhez köthető visszatérő nagyrendezvényt (pl. Flóra Virágfesztivál)!
7. A szórakozás egyik kedvelt módja a bál volt az 1960-as 1970-es években. Keressen tíz féle bált az időszakból!
8. Baja város kulturális életéből keressen tíz különböző programot!
9. Soroljon föl tíz olyan vendég programot, aminek a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Ház csak a helyszíne volt!
10. Keressen tíz, a fiataloknak szervezett kulturális programot!

Hozzászólások itt: “Kulturális rendezvények

  • 2021.05.10. 12:56
    Permalink

    A 8089. sz Kecskeméti Népzenei Találkozó színpada és közönsége a Kossuth téren c. dokumentum címe hibás. A képen valószinűleg egy gyermek fesztivál (népijáték és gyermek néptánc?) logója látható. Semmiképpen nem az 1979-es Kecskeméti Népzenei Találkozóé. Ezt bizonyítja a 6230-as dokumentum is. Ekkor

  • 2021.05.13. 09:20
    Permalink

    Köszönjük szépen, javítjuk az adatok!

Hozzászólás lezárva.

Megszakítás